Films

Film og videoproduksjoner:

Under produksjon:

“Eggerunden”

En dokumentarfilm om en gammel mann og hans høner. Jeg har både regi og produksjon på denne filmen. Så langt har jeg ikke søkt om støtte til produksjonen, men får tilgang til utstyr ved Høgskolen i Østfold. Opptak gjøres ved jevne mellomrom. De første opptakene ble gjort sommeren 2009.

Ferdige filmer:

“Fint”

Alex er en mann med lave ambisjoner, men med desto større glede over små ting. Peppernøtter, skarpe barberblad eller myke gummisåler mot linoleum. På et tokt for å finne seg dagens første kopp med kaffe får han illevarslende signaler om at status quo er truet. Ved første anledning velger han å gjøre noe med det.

Filmmanuset er en adapsjon av en tekst jeg skrev i 1999. Her er teksten og her er manuset.

Omtale på Høgskolens hjemmeside

“Den usynlige Naboen”

En dokumentarfilm om naboen du aldri kommer til å bli kjent med (fordi du ikke vil).

Jeg lagde filmen sammen med Ånund Austenå som forlengelse av en workshop organisert av Statens studiesenter for film. Filmen ble ferdig i 2000 og vist på TV2 samme år.

Filmen

“Glasstaket”

En dokumentarfilm (52 min) om kvinners problemer med å nå toppverv i nærings- og organisasjonsliv. Jeg hadde hovedansvaret for regien på filmen som ble ferdig og vist på NRK 8. mars 1998.

Klipp fra filmen

Anmeldelse i Aftenposten

Anmeldelse i Dagbladet

Kommentar i VG

“Når ord blir gratis”

En dokumentarfilm om digitale medier og framtida. Jeg hadde i samarbeid med Tron Øgrim ansvar for å redigere filmen. I tillegg var jeg med på planlegging av nødvendige “ekstraopptak” og i utformingen av mellomstikk og kommentarspor.

Filmen var ferdig og ble vist på NRK i 1997.

Lost in translation

Kai Krause fra filmen

“Willys reise”

Informasjonsfilm om overtallighet og omstilling.

Willy Nilsen mister jobben da Viking Dekk i Askim legges ned. Det er vanskelig å finne ny jobb i nedgangstider, spesielt når men er 57 år gammel. Det er ikke første gang Willy må omstille seg i løpet av sin yrkeskarriere, han har vært hvalfanger, sveiser, maler, selvstendig næringsdrivende og dekkbygger. Etter 200 avslåtte jobbsøknader blir vi med Willy rundt i Norge for å kikke på ulike måter å omstille bedrifter på. Finnes det bedrifter som tar vare på sin viktigste ressurs; de ansatte, selv i nedgangstider?

Jeg lagde filmen sammen med Ånund Austenå. Vi fikk økonomisk støtte av Norsk funksjonærforbund, ferdig i 1996.

Filmen

“Monument”

Filmen er en abstrakt sammenstilling av urbane betongkonstruksjoner og noen av Vigelands monumenter. Vi bruker en teknikk vi kaller cut-to-fade hvor vi klipper istedenfor og fade. Filmen er en illustrasjon til Seigmens “Monument” (Total) og ble brukt i deres konserter høsten 1995. Jeg lagde filmen sammen med Ånund Austenå og Guillaume LaCanal.

Filmen

“Pavlovs Hund”

En nullbudsjett spillefilm om en mann som blir etterlatt på en øde øy og ofret i en syk lek, eller…
En kort, ganske “arty” versjon (18 minutter) ble vist i hulen, Bergen (Pur Ung). Jeg skrev manus, hadde regien, produserte og klipte filmen med god hjelp, spesielt fra Frank Furseth og Hilde Borg Nesbakk. En venn digitaliserte filmen fra en sliten VHS-kassett nylig, men jeg har planer om å digitalisere rett fra masterbåndet som er i BetaSP. Den grumsete kopien ligger her.FOTO: Bjørn Inge Karlsen, Dagbladet

Research og forarbeid

“Høydeskrekk”

Lærveska står halvåpen på skrivebordet foran han, prosjektbeskrivelser, budsjetter, maler, plansjer, transparenter og telefonen… den ringer. Han trekker av seg brillene, ser seg rundt. FEM møter siden ETT. I kontorstolen ligger en hvit og grønn pose, med rød pose inni. Sekretæren har vært i bokhandelen; papphatter, ballonger, serpentiner, og i lekebutikken, toget, med skinner. Jonas tenker på selskapet hjemme, på Karin, fem helger borte, tre sene kvelder denne uka, men i kveld; BURSDAG, to timer for sent…

Jeg jobbet sammen med Motlys og Ørjan Karlsen for å realisere denne ideen. TV2 var interessert i filmen (Dokument2) og finansierte et forprosjekt våren 1999. Grunnen til at filmen ikke ble fullfinansiert var fordi vi ikke fant en toppleder som ville la seg filme “i hoppet”. I 1997/1998 var realitytv hot. Prosjektbeskrivelsen ligger her.

“S.H.A.R.P”

En tom gate. Lave hus, betong. En taxi svinger rundt et hjørne 80km/t. Sjapper, utliggere på tribuneplass, kommenterende. Mørkt, lysflekker her og der, en ensom vandrer, sjanglende, redd, helt inne ved husveggen. Fem skygger, rundt et hjørne, mørke klær, stopper, hilser. 2mm hår, tunge boots, bukseseler, oppbretta jeans. Vandreren fryst fast, kommer ikke forbi, flakkende, sjelvende. «Slapp a, vi ska ikke gjøre deg noe», «Ha en fin spasertur». Muskuløse, tatoverte, smiler, går med smellende skritt, videre. NAZISTER, vandreren tenker, godt jeg er norsk.

Men han tar feil.

De ser skumle ut, drikker, fester, slåss…

…men er ikke NYNAZISTER. Gjengen er ekte SKINHEADS

Jeg jobbet sammen med Motlys og Ørjan Karlsen for å realisere denne ideen. NRK2 og 1998 – En serie med historier var interessert i filmen og finansierte et forprosjekt høsten 1998. Dessverre ble hele U redaksjonen lagt ned samme dag som jeg skulle presentere prosjektbeskrivelsen som ligger her.

“Lettvintlivet”

En dokumentarfilm om spisevaner og diabetesepidemien.

  … Markedkronene ruller dit kjøper er upålitelig, skiftende og der hvor forbruket kan økes. Men dette får en utilsiktet effekt. Vi spiser mer søtt og hurtig, litt mindre grønt og grovt. Vi blir tykkere og mange av oss bli syke.

Forprosjekt finansiert av LHL og Diabetikerforbundet 1998. Last ned prosjektbeskrivelsen.

“Stupet”

For mange virksomheter er det turbulente tider (1995). Teknologiske endringer skjer raskere; organisasjonsformer og konkurransesituasjonen forandres stadig. Verdiskaping og sysselsetting baseres på kunnskap og kompetanse. Det er mer og mer menneskene det handler om. Hvordan skal menneskelige ressurser benyttes bedre? Hvordan skal samspill og samarbeid mellom medarbeidere utvikles og styrkes?

En serie undervisningsfilmer om omstilling. Et prosjekt utviklet i samarbeid med Teknologisk Institutt 1995.

Prosjektbeskrivelse

Noen programmer jeg har vært med å redigere:

Biskop Belo og Øst Timor (Max Stahl), Taxi (Schou / TVNorge), Mot i Brøstet (Ryen / TV2), Bot og bedring (Wegelius / TV2), Jakten på det gode liv (TV2 / Nadia Hasnaoui), Gilde pølser (Tinmen), Stabburet saft (Tinmen), Filadelfia (Kåre and the Cavemen).

Filadelfia på YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *