Prosjektskjema


Prosjekttittel: Rammeverk for hjemmeautomasjon basert på TCP/IP
Organisasjon/Bedrift: Høgskolen i Østfold
Kontaktperson(er): Tom Heine Nätt og Robert Roppestad
Prosjektbeskrivelse: Formålet med prosjektet er å produsere et rammeverk for monitorering, styring, strukturering og konfigurering av enheter i et nettverk, bestående av komponenter (lys, termometer, varmeovner, alarm etc) man kan finne i hjemmet.

Det ønskes at rammeverket tilbyr sømløs gjenkjenning, tilknytning, konfigurasjon og kommunikasjon med enhetene (Plug’n Play) uavhengig av hvilke protokoller (X.10, Ethernet, ZigBee osv) som benyttes på det fysiske laget og datalink laget. På nettverk og transportlaget skal TCP/IP benyttes. SNMP er en kandidat for applikasjonslaget, men dette må studentgruppen utrede.

Dette rammeverket skal bygges på TCP/IP slik at man muliggjør utvikling og produksjon av enheter uten å være låst til en proprietær løsning for kommunikasjon. Det vil være aktuelt å benytte gateways/wrappers for å også tilknytte enheter fra proprietære systemer.

Som brukergrensesnitt til rammeverket skal det lages en administrasjonsapplikasjon for Android-plattformen.

I tillegg til rammeverket og brukergrensesnittet, skal studentene også lage en demonstrasjon med enheter og styringsalgoritmer. Studentene kan simulere enheter som benytter seg av rammeverket, men implementasjon av enkel maskinvare kan være aktuelt.

Hva gjør denne oppgaven nyttig/interessant? Eksisterende systemer innen hjemmeautomasjon er basert på proprietære implementasjoner, noe som fører til at man må benytte seg av det aktuelle systemets komponenter. Dette kan medføre påtvungne løsninger med uhensiktsmessig funksjonalitet. Når et eksisterende system blir utdatert, kan man man også miste muligheten til å fornye/vedlikeholde systemet.

Hjemmeautomasjon er nå i vinden og man ser en stadig økende interesse for implementasjon av teknologi i det private hjem. ENøK kan også være et aspekt ved hjemmeautomasjon hvor vi lokalt har NCE Halden som en sterk pådriver for slike "grønne" løsninger.

Evt. krav til studentenes forkunnskaper: Inngående Javakunnskaper og grunnleggende nettverkskunnskaper, samt noe innsikt i Android API.
Evt. krav til spesielt utstyr (hardware/software): Maskinvarekomponenter som sensorer, nettverkskort, styreenheter og lignende − hvorvidt flere av disse komponentene kan lages av elektronikkomponenter skolen allerede har tilgjengelig.

For en optimal demonstrasjon av administrasjonsapplikasjonen ville det vært ønskelig med en Android Tab/Pad, som for eksempel Samsung Galaxy Tab. Dette kan simuleres, men man mister da noe av interaktiviteten. Denne kan i så fall også brukes i senere prosjekter ved skolen.

Annet: Oppgaven er foreslått av Per Bisseberg, Emil Tørmoen og Ole Martin Haugesten, og bør derfor få utføres av disse.  
 
 

Tilbake til valglisten