Prosjektskjema


Prosjekttittel: Selvgående (autonomt) kjøretøy, P3-AT
Organisasjon/Bedrift: Høgskolen i Østfold
Kontaktperson(er): Robert Roppestad
Prosjektbeskrivelse: Avdeling for IT har flere mobile roboter som benyttes i avdelingens Robotlab og i undervisning. Sjekk: http://robotlab.hiof.no/

Avdelingen har også et avansert selvgående kjøretøy, Pioneer3-AT (P3-AT). Roboten er godt utstyrt med en rekke sensorer, og bruker blant annet en 2D-laserscanner til navigasjon. P3-AT har også en 6-akset gripearm som kan plukke opp objekter, samt et stereosynkamera. P3-AT styres av en on-board computer som kjører windows 2000/XP. Den har også mulighet for tilknytning til GPS og flere sensorer.
Sjekk: http://www.activrobots.com/ROBOTS/p2at.html

Hovedmålet med prosjektet er å utvikle programvare og teste P3-AT’s autonome egenskaper utendørs. P3-AT skal utvikles slik at den skal være i stand ved hjelp av GPS og sensorer å ta seg gjennom en utendørs løype fra A til B på en optimal/rask måte.

P3-AT benytter WLan, og skal holde operatøren oppdatert via kommunikasjon til en server om hvor den til enhver tid befinner seg. Det skal lages et Web-grensesnitt hvor kart av området den kjører i oppdateres, og hvor P3-AT’s posisjon hele tiden plottes. Man kan tenke seg mange forskjellige løsninger fra et helt autonomt kjøretøy til en løsning hvor en operatør/server griper inn og overstyrer on-board computeren. Studentene som velger oppgaven vil selv kunne komme med innspill til kreative løsninger/oppgaver.

Delmål:

  1. Få erfaring med programmering av P3-AT, og finne riktige sensorer, GPS m.m
  2. Teste systemet utendørs.
    Testplan, nøyaktighet, behov for ytterlige utstyr.
  3. Lage en optimal autonom løsning for kjøring fra A til B.
  4. Programmere en server som skal vise kart, plotte P3-AT’s posisjon og gi mulighet for korreksjoner.
  5. Teste totalløsningen mhp stabilitet, robusthet og sikkerhet.
  6. Dokumentere løsningen godt, og lage forslag til demoer/øvingsoppgaver.
Hva gjør denne oppgaven nyttig/interessant? Utfordrende og spennende prosjekt hvor avdelingen har utstyr og erfaring. Teknologien og systemløsningene er absolutt relevante, og vil være interessant med hensyn på hva man vil møte i framtidens personbiler, intelligente hjelpere, førerløse kjøretøy, roboter. Inneholder programmering av et teknisk system, sensorer, kommunikasjon, Webgrensesnitt/server.
Evt. krav til studentenes forkunnskaper: Noen på gruppa bør ha interesse for programmering (C++/C# og webprogrammering). Litt kjennskap til hardware/sensorer og liknende er ønskelig, men ikke nødvendig.
Evt. krav til spesielt utstyr (hardware/software): Avdelingen har nødvendig utstyr, og vil om nødvendig hjelpe til med å skaffe ytterligger utstyr hvis behov.
Annet: Prosjektet passer for en gruppe på 2-3 studenter. Mer info: Kontakt Robert Roppestad D1-003, Remmen.  
 
 

Tilbake til valglisten