Prosjekttittel:MOBIL STREKKODELESING
Organisasjon/Bedrift:HiØ/IT / SINTEF
Kontaktperson(er):Gunnar Misund (HiØ), Odd-Wiking Rahlff (SINTEF)
Prosjektbeskrivelse: En rekke prosjekter/leverandører har i det siste utforsket bruk av mobiltelefonen som strekkodeleser i ulike sammenhenter, se f.eks. SemaCode, Spotcode, LavaSphere, OP3 (sjekk videoen:), Yellow Arrow og CybStickers. Man kan faktisk også få smartphones/PDAer som er spesielt designet for denne type bruk. Dette prosjektet går ut på å utforske denne teknologien, ved spesielt å se på hvordan man kan lese standard "butikk" koder, såkalte UPCer  (Universal Product Code) ved hjelp av  mobiltelefoner, og, ikke minst, hva dette kan brukes til. Denne type koding, som også omfatter RFID merking, er i ferd med å undergå et omfattende internasjonalt standardiseringsarbeid, hos oss ivaretatt av EAN Norge. Produktkoder blir sett på som et av de viktigste verktøyene innen internettbasert handel.

Kameraene på de beste av de nye mobiltelefonene har etterhvert fått høy oppløsning og nærfokus, slik at de egner seg for strekkodelesing. Produkter påført strekkode vil kunne leses av kamera, og strekkoden brukes som index i en brukerstyrt kommenteringsdatabase på nettet tilgjengeliggjort via et klientprogram på mobiltelefonen. Dette vil muliggjøre at brukerne kan kommentere produkter i en felles tigjengelig produkt-blogg. I tillegg finnes det web services som kan brukes for å slå opp kodene og få ut diverse informasjon om produktet og produsenten (gå f.eks. hit og slå opp 051122199189).

Oppgaven blir å implementere et klientprogram for en mobil plattform, og se på hvilke typer produktkommentarer dette vil kunne medføre og hva det kan brukes til. Strekkodedekoding gjøres lokalt og benyttes som oppslag på nettet. Eksempler kan være egne diskusjonstråder/produktblogger tilknyttet produkter for allergier, anmeldelser, gode/dårlige kommentarer o.a., og kanskje med utvidbare kategorier. Et mer utfyllende scenario er beskrevet i denne artikkelen, som konkluderer slik: "I [...] very much hope such a system is just around the corner".

Hva gjør denne oppgaven nyttig/interessant? Oppgaven er knyttet til masterretningen "Mobile Anvendelser". Studentene blir dermed del av et aktivt, dynamisk og inspirerende forsknings- og utviklingsmiljø. Samarbeidet med SINTEF vil gi et unikt innblikk i arbeidet ved landets fremste FoU institutt. Se ellers forrige felt.
Evt. krav til studentenes forkunnskaper: Ingen spesielle.

 

Evt. krav til spesielt ytstyr (hardware/software): En passende mobiltelefon vil bli stilt til rådighet for gruppen, i tillegg til nødvendig programvare.
Annet:Passer for en gruppe på 2 personer.

Spesielt godt egnet for studenter som tenker å gå videre på masterretningen "Mobile Anvendelser". Det vil også være muligheter for å bruke annvendelsen som tema på masteroppgaven.