Prosjekttittel:INNENDØRS WLAN POSISJONERING
Organisasjon/Bedrift:HiØ/IT, HiØ/IT-Drift
Kontaktperson(er):Gunnar Misund / Andreas Knudsen
Prosjektbeskrivelse:

Stedbaserte tjenester er en type anvendelser som er i sterk vekst og som åpner for en rekke nye og interessante bruksområder. Kort sagt vil en stedbasert anvendelse kunne tilby en tjeneste som er skreddersydd i forhold brukernes posisjon, f.eks. ved å angi de nærmeste trikkeholdeplassene på et kart på mobiltelefonen. Tradisjonelt er slike anvendelser basert på utendørs posisjon, gjerne via GPS eller teknikker basert på celle-id'er. Innendørs er GPS nærmest ubrukelig, og celle-id metoder gir ikke god nok nøyaktighet. Hvis en bygning derimot er godt utstyrt med WLAN basestasjoner, slik det etterhvert blir tilfelle her på Remmen, kan man bruke informasjon om signalstyrke og plassering av basestasjonene til å beregne posisjonen med rimelig nøyaktighet. Det finnes flere ferdige løsninger, basert på både åpen og lukket programvare. De nyeste high-end mobiltelefonene leveres ofte med WLAN, og kan dermed brukes for innendørs stedbaserte tjenester.

Innendørs posisjonering kan brukes i to hovedtyper av anvendelser: 1) Klientapplikasjoner, f.eks. vise på et kart hvor i en bygning man befinner seg, og 2) Serverapplikasjoner som bruker posisjonen til en gruppe brukere (obs: denne type systemer kan fort reise etiske og juridiske spørsmål). Dette prosjektet går ut på å undersøke og vurdere ulike løsninger for innendørs WLAN posisjonering. Et prototype system skal utvikles, i så stor grad som mulig basert på eksisterende og tilgjengelige programvare. Dette skal testes og evalueres ved hjelp av to pilotanvendelser, en på klientsiden, og en på serversiden.

Hva gjør denne oppgaven nyttig/interessant?Oppgaven er knyttet til masterretningen "Mobile Anvendelser". Studentene blir dermed del av et aktivt, dynamisk og inspirerende forsknings- og utviklingsmiljø. Samarbeidet med IT Drift vil gi et godt innblikk i planlegging, installering og drift av et storskala innendørs trådløst nettverk. Se ellers forrige felt.
Evt. krav til studentenes forkunnskaper:

Gruppen må ha relativt god programmeringskompetanse.

Evt. krav til spesielt utstyr (hardware/software): En passende mobiltelefon vil bli stilt til rådighet for gruppen, i tillegg til nødvendig programvare.
Annet:Passer for en gruppe på 2-3 studenter.

Spesielt godt egnet for studenter som tenker å gå videre på masterretningen "Mobile Anvendelser". Det vil også være muligheter for å bruke annvendelsen som tema på masteroppgaven.